romanovska ovca

FaceBook  Twitter  

Romanovska ovca kao najplodnija rasa ovaca na svetu vrlo uspešno se koristi u meleženju sa drugim rasama da bi se povećala plodnost i policikličnost kod ovaca. U ogledima koji su rađeni u svetu ali i na našoj farmi se pokazalo da ukrštanjem drugih rasa ovaca i Romanovskih ovnova se drastično povećava plodnost kod njihovih potomaka. Tako se dobijaju jako dobre majke koje jagnje veliki broj jagnjadi a zbog mlečnosti ih lako odgaje bez dohrane što takođe olakšava posao oko stada.

Najbrži i najjeftiniji način da povećate produktivnost u vašem stadu je kupovina cistokrvnog Romanovskog ovna ili muškog jagnjeta dobrog genetskog potencijala. Ženske potomke od njega ostavljate za priplod i ta grla uz adekvatnu ishranu će imati plodnost na godisnjem nivou preko 3 jagnjeta po ovci uz prosečnu ishranu, već sa godinu dana starosti će davati uglavnom blizance i jagnjiće se na svakih 6 do 8 meseci nakon toga. Najbolji efekat dobijate ako uradite trorasno ukrstanje i ako te F1 meleze parite sa ovnovima terminalnih rasa (teksel,šarole,safolk,il de frans,...) tako dobijate brojna legla i jagnjad koja imaju odlične tovne karakteristike.

Na našoj farmi smo radili kombinaciju Sjenička ovca x Romanovski ovan, a onda na te meleze je puštan Teksel ovan. Rezultate možete videti na slikama i mi smo jako zadovoljni rezultatima.

Prosečna plodnost tih meleza je 4 jagnjeta na godišnjem nivou (najbolja grla su davala 5 do 6 jagnjadi godišnje u dva jagnjenja), jagnje se dva puta godišnje bez hormonskih stimulansa u sistemu gde su ovce na paši kad god je to moguće. Parenjem sa Teksel ovnom dobija se odličan prirast i mesnatost jagnjadi, slične rezultate dobijaju i druge kolege koje rade po ovom sistemu.

cerek jagnjeta (sjenicka x romanov) x tekselCerek jagnjeta
(sjenicka x romanov) x teksel
jagnjad melezi, (sjenicka x romanov) x tekselJagnjad melezi
(sjenicka x romanov) x teksel
ovca melez F1 sa svojim trojkama1Ovca melez F1 sa svojim trojkamaovca melez F1 sa svojim trojkama melezenjeOvca melez F1 sa svojim trojkama